facebook

Szarlotka razowa - z mąki żytniej z grubego przemiału i świeżych jabłek

Szarlotka razowa jest połączeniem pysznych jabłek z Mazowieckich, bądź Lubelskich sadów oraz zdrowej mąki z żyta mielonego na grubych żarnach. Szarlotkę tą wyróżnia piękny zapach, z wyraźnie wyczuwalną delikatną nutką cynamonu. Ma zwartą konsystencję i jest przy tym wyjątkowo soczysta. Tradycyjnej mące razowej i wybranym odmianom jabłek zawdzięcza swój niepowtarzalny, wyjątkowy smak. Zależnie od pory roku dodajemy najlepsze stare odmiany jabłek, takie jak: Antonówki, Szara Reneta, Bojken i Red Boskoop – jabłko, które jest bardzo bogate w witaminę C. Zawiera bardzo mało cukru - jedynie ciasto jest bardzo delikatnie dosładzane, starte świeże owoce przygotowane tuż przed samym pieczeniem nie są dodatkowo słodzone. W celu dekoracyjnym wyłącznie wierzch ciasta jest oprószony pudrem winogronowym, który dzięki swoim właściwościom nie rozpuszcza się nawet na produkcie lekko wilgotnym. Innym wariantem podania jest obłożenie wypieczonego ciasta bardziej finezyjną merengą z orzeźwiającym odważnie smaku cytryny. Na specjalne życzenie przygotowujemy ją w okrągłej tortowej formie. W kawiarniach serwowana jest na ciepło z lodami waniliowymi i odrobiną syropu cytrynowego, bądź waniliowego.

7,50 zł