facebook

Mazurek kajmakowy

Mazurki są specjalnością tradycyjnej polskiej kuchni i trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół, na którym poza ręcznie wypiekanym SękaczemPodlaskim, nie królowałby także nasz Polski Mazurek.Są one jak wielkanocne pisanki, bądź kwadratowe bogate kobierce, okrągłe słodkie talarki… Cieniutkie placki na mazurka przyrządzano najczęściej z ciasto kruchego, marcepanowego, biszkoptowego, makaronikowego, czy też drożdżowego często na opłatku, bądź waflu. Dawniej rodzaj ciasta na mazurka był uzależniony od stopnia zamożności gospodarstwa. Wszystkie charakteryzują się niebywałą słodyczą, przybraniem z kolorowej lukrowej glazury, lub z czekoladowej polewy, bądź marcepana, migdałów, orzechów i innych bakalii. Najczęściej mają prostokątny kształt, choć zdarzają się też owalne, okrągłe, trójkątne i inne. Nasza Pracownia w tym roku proponuje Państwu dwa smaki: kajmakowy i orzechowy. Jeżeli zaś chodzi o kształt – jajko, które ma swą wyniosłą symbolikę. Mazurek migdałowo-kajmakowy Kajmak był jednym z przysmaków kuchni szlacheckiej. Kuchnia Polska przyswoiła sobie ten bałkański przysmak, czyli słodką śmietankę z cukrem nieśmiało złamaną nutką wanilii, bądź czekolady. Nasz mazurek przygotowujemy na bazie cienkiego kruchego ciasta, przełożonego niezwykle słodką polewą z kajmaku. Lekko wystudzoną masę z kajmaku na zewnątrz dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi, orzechami i bezowymi, bądź rodzynkowymi baziami. W te największe i najbardziej uroczyste świąteczne śniadanie z obiadem w Wielką Niedzielę zasiadamy do stołu, by zjeść potrawy, które nigdy poza tym świątecznym dniem już tak nie smakują...

29,16 zł