facebook

Mazurek do koszyczka - kajmakowy mini okrągły

Mazurki są specjalnością tradycyjnej polskiej kuchni i trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół, na którym poza ręcznie wypiekanym SękaczemPodlaskim, nie królowałby także nasz Polski Mazurek.Są one jak wielkanocne pisanki, bądź kwadratowe bogate kobierce, okrągłe słodkie talarki… Cieniutkie placki na mazurka przyrządzano najczęściej z ciasto kruchego, marcepanowego, biszkoptowego, makaronikowego, czy też drożdżowego często na opłatku, bądź waflu. Dawniej rodzaj ciasta na mazurka był uzależniony od stopnia zamożności gospodarstwa. Wszystkie charakteryzują się niebywałą słodyczą, przybraniem z kolorowej lukrowej glazury, lub z czekoladowej polewy, bądź marcepana, migdałów, orzechów i innych bakalii. Najczęściej mają prostokątny kształt, choć zdarzają się też owalne, okrągłe, trójkątne i inne. W te największe i najbardziej uroczyste świąteczne śniadanie z obiadem w Wielką Niedzielę zasiadamy do stołu, by zjeść potrawy, które nigdy poza tym świątecznym dniem już tak nie smakują...

10,80 zł